CV:n taidot: näin vakuutat työnantajat osaamisestasi
Työkokemus ja opinnot muodostavat ansioluettelon selkärangan, mutta todellisuudessa pelkät vuodet ja tittelit eivät kerro vielä kovinkaan paljon työnhakijasta. CV:ssä taidot kuvaavat todellista osaamistasi ja sitä, ja miten ura-, koulutus- tai harrastustaustasi voi käytännössä hyödyttää tulevaa työnantajaasi.
Tässä artikkelissa määrittelemme, mitä ovat kovat ja pehmeät taidot CV:ssä. Lisäksi annamme esimerkkejä näistä taidoista ja vinkkejä siihen, miten omasta osaamisesta kannattaa kertoa ansioluettelossa.
Mitä CV:n taidot ovat ja miksi niillä on väliä
CV:n taidot ja osaamiset voidaan jaotella kahteen pääkategoriaan: koviin ja pehmeisiin taitoihin. Lisäksi usein puhutaan siirrettävistä taidoista, jotka voivat olla sekä kovia että pehmeitä.
Kovat taidot keskittyvät hankittuun osaamiseen. Ne ovat yleensä teknisiä tai muuten mitattavissa olevia kykyjä, joihin monesti tarvitaan erillistä koulutusta tai perehdytystä. Koviin taitoihin kuuluvatkin esimerkiksi CV:n IT-taidot tai erilaiset pätevyydet, kuten C-ajokortti.
Pehmeät taidot puolestaan ovat abstraktimpia ja vaikeammin mitattavia taitoja, ja ne liittyvät muun muassa kommunikaatioon ja sopeutumiseen. Pehmeissä taidoissa on usein kyse ihmisen persoonallisista taipumuksista ja siitä, millainen juuri sinä olet työntekijänä. Myös niitä voi kuitenkin harjoitella ja opiskella.
Siirrettävät taidot CV:ssä ovat kovaa tai pehmeää osaamista, joka ei ole sidoksissa tiettyyn työtehtävään tai alaan, vaan josta on hyötyä monissa eri työpaikoissa. Esimerkiksi tietynlaisen intranetin käyttö on ei-siirrettävä taito, kun taas kyky kommunikoida kollegoiden kanssa rakentavasti on osaamista, joka on siirrettävissä työyhteisöstä toiseen. Siirrettävät taidot ovatkin erityisen hyödyllisiä tilanteissa, joissa olet vaihtamassa alaa tai hakemassa paljon keskenään erilaisia työtehtäviä.
Suomalaisessa työelämässä tarvitaan sekä kovia että pehmeitä taitoja. Nykypäivänä onkin vaikea kuvitella työpaikkaa, jossa ei tarvittaisi lainkaan teknistä osaamista tai toisaalta ollenkaan vaikkapa viestintätaitoja. Esimerkiksi palvelualasta tulee ensimmäiseksi mieleen ehkä palveluhenkisyyteen liittyvät pehmeät taidot, mutta muun muassa kovat it-taidot CV:ssä ovat niin ikään tärkeitä palvelujen tarjoamisen kannalta.
Nykyisin myös työnkuvat ovat monissa työpaikoissa hyvinkin laajoja ja vaativat paljon erilaista osaamista. Monipuoliset taidot CV:ssä ovatkin arvokkaita, sillä ne antavat kokonaisvaltaisen kuvan sinusta työntekijänä ja kertovat myös halustasi kehittyä maailman mukana.
Tärkeimmät kovat taidot CV:ssä vuonna 2025
Kielitaito on yksi yleisimmistä ja hyödyllisimmistä kovista taidoista. Se kannattaakin olla ansioluettelossa mukana oikeastaan aina, sillä alati kansainvälistyvässä maailmassa eteen voi tulla yllättäviä työtilanteita, joissa alkeellisestakin sanastosta on apua. Muistathan silti olla aina rehellinen! Kielitaidon voi listata CV:ssä esimerkiksi taidot-osiossa tai omassa kielet-kohdassaan. Tarvittaessa on hyvä myös kertoa suullisista ja kirjallisista taidoista erikseen.
Myös CV:n it-taidot ovat yleensä kovaa osaamista, jolle voi halutessaan varata ansioluettelosta kokonaan oman osion. Tällaisista taidoista Excelin, Wordin ja muiden toimisto-ohjelmistojen käyttö on nimensä mukaisesti tarpeellista erityisesti toimistotöissä. Nämä työkalut ovat kuitenkin niin yleisessä käytössä, että niille saattaa olla kysyntää muissakin työtehtävissä.
Toimisto-ohjelmistot ovat hyvä lisä CV:n taitoihin varsinkin vastavalmistuneelle, jos relevanttia osaamista on muuten vaikea keksiä. Sama pätee sosiaaliseen mediaan, jota lähes kaikki työpaikat käyttävät viestinnässään – ja jonka sisällöissä hyödynnetään mielellään myös muita kuin viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisia. Sosiaalisen median taidoista puhuttaessa on kuitenkin hyvä eritellä, mistä alustoista itseltä tarkalleen ottaen löytyy kokemusta, ja tarkentaa jos henkilökohtaisen tilin sijaan on keskittynyt vaikkapa harrastusseuran sivujen kehittämiseen. Sosiaaliseen mediaan liittyen myös esimerkiksi valokuvaus ja graafinen suunnittelu ovat hyödyllisiä nykypäivän kovia taitoja.
Erilaisista luvista ja todistuksista ajokortti on edelleen hyvin tarpeellinen paitsi kuljetusalalla, myös tehtävissä jotka vaativat matkustamista kotimaassa ja syrjäseuduilla. Hygieniapassia edellytetään erityisesti elintarvikealalla, kun taas ensiapukortti voi tehdä vaikutuksen esimerkiksi tapaturma-alttiin työpaikan rekrytoijaan.
Asiantuntijavinkki:
CV:n taidot-osiossa kannattaa mahdollisuuksien mukaan ilmoittaa itse taitojen lisäksi myös oman osaamisen taso. Jos et voi käyttää virallista asteikkoa, kokeile lyhyttä sanallista luonnehdintaa tai visuaalista esitystapaa, kuten tähtiluokitusta.
Nämä pehmeät taidot tekevät vaikutuksen työnantajiin
Pehmeistä taidoista eritoten viestintää tarvitaan monilla eri aloilla. Hyvät viestintätaidot ovatkin hyödyksi niin asiakaskohtaamisissa kuin työskentelyssä muiden kollegoiden kanssa. Viestintä on toisaalta hyvin laaja ilmiö. CV:n taidoissa voikin korostaa erikseen esimerkiksi viestintään kuuluvia tunnetaitoja tai tiimityötä, jotka ovat molemmat tärkeitä vaikkapa terveydenhuoltoalalla. Näitä kahta osaamista voisi havainnollistaa ansioluettelon koulutus-osiossa vaikkapa seuraavasti.
Psykologian maisterin tutkinnossani erikoistuin tunnetaitoihin, joita käsittelin myös parityönä tehdyssä ja tiimityötä opettaneessa pro gradussani.
Nykypäivänä osa työnkuvista on hyvinkin laajoja ja työpaikoissa vaaditaan sopeutumista nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Siksi työnantajat arvostavat ongelmanratkaisun ja joustavuuden kaltaisia pehmeitä taitoja CV:ssä. Muun muassa opetus- ja kasvatusalalla nämä molemmat kyvyt voivat olla hyvinkin tärkeitä. Alla on esimerkki, jossa hakija kertoo kehittäneensä näitä taitoja vapaa-ajan harrastuksissa.
Vapaa-ajallani pelaan ongelmanratkaisutaitoja vaativia lautapelejä. Tykkään myös matkustaa ystävieni kanssa, mikä on opettanut minua olemaan joustava muun muassa aikataulujen suhteen.
Hektinen työelämä edellyttää usein paineensietokykyä ja ajanhallintaa. Myös esiintymistaidosta on hyötyä niin julkisia tilaisuuksia kuin työpaikan esitelmiäkin ajatellen. Nämä taidot ovat tärkeitä esimerkiksi liike-elämässä, mutta itse osaaminen voi tässäkin tapauksessa olla alun perin peräisin muualta.
Toimiessani osa-aikaisena stand up -koomikkona olen päässyt hyödyntämään erinomaista esiintymistaitoani ja samalla oppinut sekä ajanhallintaa että paineensietokykyä.
Kuinka valita CV:n taidot ja kertoa niistä
Taidot CV:ssä kannattaa räätälöidä, eli muuttaa osaamisten keskinäistä painoarvoa tai jopa korvata joitain epäolennaisia taitoja tärkeämmillä aina haetun työn mukaan. Tätä varten on hyvä perehtyä työpaikkailmoitukseen huolella. Mitkä ovat työn vähimmäisvaatimuksia, eli mitä taitoja työtehtävä edellyttää? Entä mitkä taidot eivät ole välttämättömiä mutta hakijalle eduksi?
CV:n taidoissa on hyvä listata mahdollisimman paljon vähimmäisvaatimuksia, sillä niillä osoitat olevasi työhön pätevä. Myös eduksi luettavia osaamisia on kuitenkin syytä esitellä, koska ne ovat hyvä tapa erottua muista hakijoista. Jos todella haluat loistaa, voit ujuttaa mukaan jonkin pehmeän taidon, jota ei mainita ilmoituksessa vaikka tiedät sen olevan työssä tarpeellinen.
Omia taitoja kannattaa kuvata läpi ansioluettelon ja tehdä se yksityiskohtaisesti ja konkreettisesti. Voit ajatella taidot-osiota eräänlaisena koontina, jota muiden osioiden tiedot tukevat ja täydentävät. Jos et ole varma, kuinka havainnollistaa taitojasi, kokeile STAR-metodia. STAR tulee sanoista tilanne (situation), tehtävä (task), toiminta (action) ja tulos (result). Yritä siis keksiä lyhyt esimerkki tilanteesta, jossa sinulla oli tietty tehtävä tai ongelma, ja kerro miten toimit siinä osaamistasi hyödyntäen ja mihin positiiviseen lopputulokseen se johti.
Työskennellessäni hotellin vastaanottovirkailijana opin joustavuutta: kun aularavintolan tarjoilija sairastui, sijaistin häntä, jotta ison pöytäkunnan varausta ei tarvinnut peruuttaa.
STAR-esimerkin voi poimia opinnoista, työelämästä tai vaikkapa harrastuksista ja sijoittaa ansioluettelossa näitä käsittelevien osioiden oheen. Toinen vaihtoehto on avata esimerkkiä työhakemuksessa, joka sekin on räätälöitävä aina haetun työn mukaan. Jos hakemuskirjeen rakenne tai ulkoasu mietityttää, kokeile työhakemuspohjiamme.
Esimerkkejä eri aloilla tarvittavista taidoista
Aiemmin puhuimme siirrettävistä taidoista, joita voi hyödyntää alasta ja työpaikasta toiseen. Seuraavaksi annamme muutamia esimerkkejä tietynlaisista töistä ja siitä, millaiset CV:n taidot ja osaamiset ovat niissä arvostettuja.
CV:n taidot: IT- ja teknologia-ala
Näitä töitä haettaessa edistyneet IT-taidot CV:ssä korostuvat, ja tärkeimpiä niistä ovat muun muassa:
- ohjelmointi
- järjestelmänhallinta
- ketterä kehitys.
Ohjelmointi eli koodaus on tällä alalla kenties keskeisin kova taito. CV:n taidot-osiossa koodaus kannattaa pilkkoa osiin ja kertoa esimerkiksi mistä eri ohjelmointikielistä sinulla on kokemusta. Myös järjestelmänhallinta ja ketterä kehitys ovat näissä töissä olennaisia taitoja ja samalla osa ammattitermistöä, jonka käyttäminen antaa CV:lle uskottavuutta.
CV:n taidot: Myynti ja markkinointi
Kaupallisiin töihin haettaessa CV:n taitoja voisivat olla muun muassa:
- datan analysointi
- hakukoneoptimointi (SEO)
- luovuus.
Myynnin ja markkinoinnin tehtävissä tärkeää on asiakkaiden tavoittaminen. Datan analysointi ja hakukoneoptimointi ovat kaksi kovaa taitoa, jotka kannattaa ehdottomasti mainita, jos hakemasi työ sisältää digitaalista markkinointia. Toisaalta luovuus on pehmeä taito, josta on hyötyä niin markkinoinnin suunnittelussa kuin myyntitilanteissakin.
CV:n taidot: Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelutehtäviin haettaessa CV:n taitoja voisivat olla muun muassa:
- viestintä
- ongelmanratkaisu
- yhtäaikaiset tehtävät (multitasking).
Asiakaspalvelussa pehmeät ja siirrettävät taidot korostuvat. Viestintätaitoja voi olla hyvä eritellä CV:ssä esimerkiksi eri kielten tai kirjallisen ja suullisen viestinnän mukaan. Asiakkaiden auttaminen on myös mitä suurimmassa määrin ongelmanratkaisua, ja tämä voi vaatia esimerkiksi puhelimessa puhumista ja tietokoneen käyttöä yhtä aikaa.
CV:n taidot: Johtaminen
Johtotehtäviä haettaessa CV:n taitoja voisivat olla muun muassa:
- organisointi
- aikataulutus
- tiimin vetäminen.
Myös johtamistyössä korostuvat pehmeät, työpaikasta toiseen siirrettävät taidot. Johtajan on hallittava isoa kuvaa, eli osattava organisoida työn eri vaiheita ja aikatauluttaa niiden kulkua. Johtamiseen kuuluu myös työntekijöiden eli esimerkiksi yksikön tai tiimin jäsenten ohjaaminen ja tukeminen.
“Omia taitoja kannattaa kuvata läpi ansioluettelon ja tehdä se yksityiskohtaisesti ja konkreettisesti. Voit ajatella taidot-osiota eräänlaisena koontina, jota muiden osioiden tiedot tukevat ja täydentävät.”
Usein kysyttyjä kysymyksiä CV:n taidoista
CV:ssä kannattaa olla taidoille omistettu osio, jotta työnantaja saa nopeasti kuvan osaamisestasi. Moniin työpaikkoihin on valtavasti hakijoita, eivätkä rekrytoijat tällöin ehdi perehtyä jokaiseen työhakemukseen yksityiskohtaisesti. Sen sijaan he saattavat etsiä ansioluetteloista juuri taidot-listaa ja rajata kandidaattien määrää siinä esitetyn tiedon avulla.
Hyvä CV:n taidot-osio on erottuva ja mahdollisimman selkeä, jotta rekrytoijan on helppo löytää se ansioluettelostasi. Toisaalta taitolistauksen pitää myös istua kokonaisuuteen, joten sitä ei kannata korostaa esimerkiksi räikeällä fontilla, jos CV:si on muuten hyvin hillitty.
Vaikka omat taidot kannattaa koota erilliseen osioon, niitä ei missään nimessä kannata pitää erillään muusta ansioluettelosta. Omaa osaamista on hyvä esitellä ja avata läpi CV:n – juuri taidothan sitovat yhteen esimerkiksi opinnot ja työkokemuksen.
CV:n taidoissa laatu on lähtökohtaisesti määrää tärkeämpää. Pitkä lista ei ole välttämättä yhtään lyhyttä parempi, jos mukana on vain epäolennaisia taitoja.
Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että taitoja kannattaa olla vähintään kolme ja ei mielellään kymmentä enempää. Taitoja järjestäessä taas hyvä periaate on laittaa ensin ne taidot, jotka ovat työn kannalta tärkeimpiä. Toinen vaihtoehto on mainita ensiksi ne taidot, joissa olet erityisen hyvä ja joilla uskot erottuvasi muista hakijoista – mutta tällöinkin työtehtävän vähimmäisvaatimukset kannattaa pitää listassa mukana.
CV:n taidoissa on hyvä kiinnittää huomiota myös monipuolisuuteen. Jos listaat esimerkiksi paljon kovaa kaupallista osaamista cv:ssäsi mutta et edes mainitse viestintää tai muita pehmeitä taitoja, voi kokonaisosaamisesi vaikuttaa heikommalta kuin muilla hakijoilla.
Omien taitojen arviointiin on olemassa monia hyviä tapoja. Kovia taitoja voi mitata muun muassa opinnoissa saaduilla pätevyyksillä ja arvosanoilla tai työelämässä saavutetuilla tuloksilla. Omaa kielitaitoa voi testata milloin vain esimerkiksi netissä tehtävillä kokeilla.
Myös pehmeitä taitoja voi havainnollistaa tunnustuksin, mutta joskus niiden arvioinnissa kannattaa turvautua toisiin ihmisiin. Kokeile palauttaa mieleesi, mitä kurssikaverisi tai kollegasi ovat sanoneet sinusta. Voit myös kysyä esimerkiksi ystäviesi mielipidettä vahvuuksistasi ja tarkasta taitotasostasi.
On hyvä muistaa, että missään asiassa ei tarvitse olla täydellinen sisällyttääkseen sen omiin taitoihin. CV:n taidot kielivät aina myös kiinnostuksen kohteistasi ja motivaatiostasi oppia, vaikka osaaminen ei olisikaan vielä ammattilaisen tasolla.
CV:n taidot on hyvä valita aina sen mukaan, mitä osaamista hakemassasi työpaikassa tarvitaan. Jos haet samanlaista työtä monista eri paikoista, CV:si taito-osio ei välttämättä vaadi paljonkaan räätälöintiä.
On kuitenkin hyvä huomioida, että päällisin puolin samankaltaisissa töissä voi olla paljonkin eroja, mitä tulee vaikkapa tiettyjen ohjelmistojen käyttöön ja muihin it-taitoihin. Usein jokin hieman erikoisempi kyky, joka vastaa työnantajan tarpeeseen, voi myös auttaa sinua erottumaan muista hakijoista. Siispä tutustu aina työnantajaan ja työtehtävään huolella, ja mieti, mitkä taidoistasi ovat juuri niiden kannalta olennaisia.
Yhteenveto CV:n taidoista
Hyvässä CV:ssä taidot ovat monipuolinen yhdistelmä kovia ja pehmeitä taitoja. Ne on räätälöity eli valittu sen mukaan, mitä kykyjä juuri haetussa työssä edellytetään ja minkälainen osaaminen on siinä eduksi. Lisäksi taitoja on hyvä käsitellä sekä kootusti taidot-osiossa että konkreettisesti läpi ansioluettelon.
Onko mielessäsi jokin hyvän CV:n taito, joka puuttuu vielä ansioluettelostasi? Kaipaako ansioluettelosi ylipäätään pientä päivitystä? Hyödynnä helppokäyttöisiä ja vakuuttavia CV-mallipohjiamme, ja ota askel lähemmäksi unelmatyötäsi!