Miten tehdä osaamispohjainen CV
Joko tiedät, mikä on osaamispohjainen CV? Nykyään työntekijöistä puhutaan usein juuri osaajina, eikä suotta – hyvä työntekijähän ennen kaikkea osaa työnsä. Osaamispohjainen CV tukee tätä ajatusta, sillä siinä keskitytään omiin taitoihin, mikä voi auttaa monenlaisia hakijoita erottumaan edukseen suomalaisilla työmarkkinoilla.
Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä osaamis- eli taitopohjainen CV tarkoittaa ja milloin sitä kannattaa käyttää työnhaussa. Lisäksi esittelemme hyvän osaamispohjaisen CV:n mallin sekä annamme vinkkejä sen räätälöintiin ja hiomiseen.
Mitä osaamispohjainen CV tarkoittaa
Perinteisessä CV:ssä työkokemus ja koulutus ovat tyypillisesti keskiössä. Kokemus listataan yleensä viimeisimmästä työpaikasta vanhimpaan, minkä jälkeen kerrotaan omista opinnoista tutkintokohtaisesti. Osaaminen on kyllä osa perinteistäkin ansioluetteloa, mutta usein taitoja käsittelevä osio on suppea ja niitä vain sivutaan CV:n muissa osissa.
Osaamispohjaisessa CV:ssä taidot on nostettu esittelyn jälkeen kaikista ylimmäiseksi ja omia kykyjä kuvataan usein muuta taustaa yksityiskohtaisemmin. Tällaisessakin ansioluettelossa on tärkeää olla jonkinlaiset osiot työhistorialle ja koulutustaustalle, mutta nämä osa-alueet voidaan käsitellä tavallista tiiviimmin. Pääpaino on karttuneissa taidoissa ja saavutuksissa, ei niinkään työvuosissa ja titteleissä.
Milloin taitopohjaista CV:tä kannattaa käyttää
Taitopohjainen CV on hyvä vaihtoehto perinteiselle ansioluettelolle monissa eri tilanteissa. Alla esittelemme muutamia osaamispohjaisen CV:n esimerkkitapauksia.
- Vähäinen työkokemus. Muun muassa vastavalmistuneilla ei välttämättä ole vielä paljon työkokemusta hakemistaan työtehtävistä. Tällöin taitopohjainen ansioluettelo voi auttaa kääntämään rekrytoijan huomion kokemuksen puutteesta taitoihin, joita olet hankkinut opinnoissa tai harrastuksien kautta.
- Aukot työhistoriassa. Työttömyysjaksot tai vaikkapa välivuodet voivat luoda ansioluetteloon aukkoja, jotka herättävät työnantajissa epäilyksiä. Osaamispohjainen CV voi olla tällöin hyvä tapa osoittaa, että osaamisesi on kaikesta huolimatta ajan tasalla – ja että olet kenties kehittänyt asiantuntemustasi myös työelämän ulkopuolella.
- Moninaiset työpaikat tai toimeksiantosuhteet. Taitoihin keskittyminen voi auttaa vetämään yhteen hyvin laaja-alaista työkokemusta, jos sinulla on esimerkiksi ollut paljon erilaisia työtehtäviä tai olet vaihtanut työpaikkaa usein. Se helpottaa myös kuvaamaan freelancerina tai kevytyrittäjänä tehtyä työtä, johon voi sisältyä iso määrä erilaisia toimeksiantajia ja asiakasprojekteja.
- Työhön nähden epätavanomainen tausta. Joskus yhteys oman taustan ja haetun työpaikan välillä ei ole selkeä. Tämä on tuttua esimerkiksi alanvaihtajille. Näissä tapauksissa nimenomaan taitoja voi käyttää havainnollistamaan sitä, miksi pidät itseäsi oikeana valintana työtehtävään.
On hyvä huomata, että osaamispohjaisen CV:n käyttö voi myös herättää rekrytoijissa kysymyksiä liittyen taustaasi. Sitä kannattaakin ajatella vahvuuksien korostamisena, ei niinkään puutteiden peittelynä, sillä totuus kyllä paljastuu työhaastattelussa tai viimeistään itse työssä. Lisäksi työnantajat ovat laajalti tottuneet perinteisiin ansioluetteloihin, minkä vuoksi he eivät välttämättä hahmota yhtä hyvin taitopohjaista ansioluetteloa. Jos hakemasi työtehtävä taas edellyttää pitkän työkokemuksen tai tietyn tutkinnon tuomaa pätevyyttä, ei osaamisperustaisen CV:n käyttäminen todennäköisesti tuo näitä asioita esille parhaalla mahdollisella tavalla.
Toisaalta taitopohjaisen ansioluettelon etuna on, että siinä mennään aina suoraan asiaan eli työnhakijan osaamiseen. Tästä näkökulmasta katsottuna on vaikea keksiä tilannetta, jossa sen käyttäminen olisi yksiselitteisesti väärin. Päinvastoin: työssä tarvittavien taitojen korostaminen voi olla hyvä strategia, jolla erottuu muista hakijoista rekrytointiprosessissa.
Osaamispohjaisen CV:n esimerkkirakenne
Osaamispohjainen ansioluettelo on rakenteeltaan hieman erilainen kuin perinteinen ansioluettelo. Seuraavaksi käymme läpi kohta kohdalta, miten taitopohjainen CV kannattaa tehdä.
- Aloita yhteystiedoista. Tässä nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero riittävät – esimerkiksi ikä on yleensä oleellinen tieto vain silloin, jos et ole vielä täysi-ikäinen. Yhteystietoihin voi lisätä myös linkkejä ammatillisesti edustaviin sosiaalisen median tileihin kuten Linkedin-profiiliin tai netissä olevaan portfolioon.
- Esittele itsesi. Ansioluettelo on hyvä aloittaa esittelyllä eli niin sanotulla profiilikuvauksella. Voit jo tässä osiossa viitata tärkeimpiin taitoihisi. Poiminnat urasta, koulutuksesta ja omista tavoitteista ovat niin ikään hyviä tapoja tehdä vahva ensivaikutelma. Yritä käyttää esittelytekstissä myös mahdollisimman paljon ATS-rekrytointijärjestelmien arvostamia avainsanoja.
- Kerro ydinosaamisestasi taito kerrallaan. Osaamispohjaisen CV:n kulmakivi on laaja taito-osio, joka on hyvä sijoittaa heti esittelyn perään. Tee ensin väliotsikot työn kannalta arvokkaimmista taidoistasi. Kuvaile sitten jokaista osaamisaluetta konkreettisesti. Miten olet hankkinut taidon? Missä olet käyttänyt sitä? Mitä olet sen avulla saavuttanut? Halutessasi voit pilkkoa tekstiä helpommin luettavaan muotoon samanlaisilla luetelmapalloilla (bullet points), joita tässä listassa on käytetty. Jos sinun on vaikea hahmottaa tai sanoittaa omaa osaamistasi, artikkelimme CV:n taidoista voi auttaa.
- Kuvaile kokemustasi tiiviisti. Valitse edellisistä työpaikoistasi kaksi tai kolme merkittävintä ja listaa niiden perustiedot, eli työn aloitus- ja päättymisaika, tittelisi ja työnantajasi nimi. Tämän jälkeen kerro lyhyesti jokaisen työn osalta, mitä taitoja tehtävässä hyödynsit ja mitä saavutit niiden avulla. Jos sinulla ei ole ollut vielä virallisia työsuhteita nykyisellä alallasi, voit myös korostaa esimerkiksi harjoittelujaksoja ja kesätöitä, vapaaehtois- ja järjestötoimintaa tai aktiivisuuttasi (kevyt)yrittäjänä/freelancerina.
- Kuvaile koulutustasi tiivisti. Aloita korkeimmasta valmiista tai kesken olevasta tutkinnosta, ja mainitse sekä koulutuksen ajankohta, oppilaitos että tutkintonimike. Huomioi myös mahdolliset täydennyskoulutukset ja kurssit, jos ne ovat hakemasi työn kannalta olennaisia. Voit myös kertoa lyhyesti pääaineestasi, opinnäytteesi aihepiiristä tai koulutuksessa hankkimastasi osaamisesta – mutta pyri pitämään kokonaisuus tiiviinä.
- Täydennä muilla olennaisilla tiedoilla. Osaamispohjaisen CV:n voi viimeistellä tekemällä omat osiot esimerkiksi kielitaidolle ja suosittelijoille.
Taitopohjaisen CV:n räätälöinti
Perinteisen CV:n tapaan myös taitopohjaista ansioluetteloa on tärkeää muokata haetun työn mukaan. Tässä on malli osaamispohjaisen CV:n räätälöintiin vaihe vaiheelta.
- Tutki työpaikkailmoitusta. Lue ilmoitus huolella ja pohdi, mitä osaamista työnantaja etsii. Kiinnitä huomiota myös siihen, mitkä taidot ovat vähimmäisvaatimuksia ja mitkä puolestaan plussaa. Kirjaa sitten havaintosi ylös sanatarkasti, sillä työnantajan käyttämät ilmaisut ovat todennäköisiä avainsanoja. CV:si saattaa tarvita niitä läpäistäkseen ATS-rekrytointijärjestelmän seulan. (Jos olet lähettämässä avointa työhakemusta, voit hakea tietoa tehtävässä vaadittavasta osaamisesta muun muassa muista työpaikkailmoituksista tai työnantajan nettisivuilta.)
- Tutki ansioluetteloasi. Onko sinulla työssä tarvittavaa osaamista, jota et ole vielä avannut CV:ssäsi? Entä voisiko jonkin työn kannalta merkityksettömän taidon jättää vähemmälle huomiolle?
- Muokkaa taitojasi tarpeen mukaan. Tee tarvittavat muutokset CV:si taitoihin, ja muista samalla käyttää työpaikkailmoituksesta poimimiasi avainsanoja läpi ansioluettelon esittelystä alkaen.
Asiantuntijavinkki:
Myös taitojen järjestystä on hyvä punnita ansioluetteloa räätälöidessä. Voit esimerkiksi korostaa pätevyyttäsi kertomalla ensin taidoista, joilla täytät kaikki työn vähimmäisvaatimukset. Jos taas haluat paikata jonkin tärkeän osaamisalueen puuttumista tai erottua eduksesi muista tasavahvoista hakijoista, voit käsitellä ensin erikoisempaa taitoa, jota tiedät työnantajan arvostavan.
Kun räätälöit osaamispohjaista CV:täsi, ajan ja vaivan säästämiseksi on hyvä idea käyttää valmista CV-mallipohjaa. Kun sinulla on tallennettuna hyvä ansioluettelo ammattimaisella pohjalla, ei sinun tarvitse aloittaa CV:n tekemistä aina alusta, vaan useimmiten riittää että hiot yllä mainitut yksityiskohdat kuntoon.
Vältä näitä virheitä, kun teet osaamispohjaista CV:tä
Kuten kuvasimme edellä, taitopohjaista ansioluetteloa ei kannata jättää räätälöimättä, vaan on tärkeää hienosäätää sitä aina haetun työn mukaan. Samaan aikaan on hyvä miettiä aina tapauskohtaisesti, sopiiko osaamispohjainen CV ylipäätään työhakemuksesi pariksi. Jos olet esimerkiksi opiskelemassa uutta alaa, mutta haet samaan aikaan yhä pätkätöitä vanhalta alaltasi, voi olla järkevää käyttää taitopohjaista CV:tä harjoittelupaikkaa hakiessa mutta perinteisempää ansioluetteloa itsellesi tuttujen työtehtävien kohdalla.
Kun teet osaamispohjaista CV:tä, varmista myös, että pysyt asiassa. Pyri olemaan puolueeton sen suhteen, mitkä tiedot osaamisestasi ovat oikeasti tärkeitä, ja keskity niihin. Konkretiasta ei kannata tinkiä: kerro jokaisen taidon kohdalla jokin esimerkki siitä, miten olet kyseistä kykyä hyödyntänyt.
Osaamispohjaisen CV:n kulmakivi on laaja taito-osio, joka on hyvä sijoittaa heti esittelyn perään. Tee ensin väliotsikot työn kannalta arvokkaimmista taidoistasi. Kuvaile sitten jokaista osaamisaluetta konkreettisesti. Miten olet hankkinut taidon? Missä olet käyttänyt sitä? Mitä olet sen avulla saavuttanut?
Vinkkejä osaamisperustaisen CV:n hiomiseen
Tässä vielä kootusti muutama vinkki, joilla hiot osaamispohjaisesta CV:stäsi timanttisen!
- Käytä aktiivisia verbejä. Moni käyttää passiivia luonnostaan kuvatessaan omia taitojaan ja vastuitaan. Tämä kuitenkin antaa hakijasta sananmukaisesti passiivisen mielikuvan. Aktiiviverbien käyttäminen taas kertoo, että tiedät mitä teet. Älä siis sano, että ”tehtäviini on kuulunut toimiminen sosiaalisen median sisällöntuottajana”, vaan kerro suoraan, että ”olen tuottanut sisältöä sosiaaliseen mediaan”.
- Kerro saavutuksistasi lukuina. Yritä löytää jokin tapa muuntaa osaamisesi numeroiksi. Se voi olla vaikkapa euromääräinen edistysaskel, prosentuaalinen ponnistus tai kokemusta kalenterilla mitattuna. Älä siis sano, että ”järjestin opiskelijatapahtumia”, vaan kerro suoraan, että ”järjestin opiskelijatapahtumia yhdeksän kuukauden ajan ja kasvatin nollabudjetilla tapahtumien kävijämäärää 50 prosenttia.”
- Panosta tiiviyteen ja selkeyteen. Keskity taitokuvauksissasi olennaiseen ja tee CV:stäsi kokonaisuutena mahdollisimman helppolukuinen. Jo aktiivisten verbien käyttö tekee lauseista lyhyempiä ja suoraviivaisempia. Lisäksi ansioluettelo pysyy selkeänä, kun hyödynnät väliotsikoiden ja listojen lisäksi harkitusti lihavointia, alleviivauksia ja värejä.
Osaamispohjainen CV: näin onnistut
Tässä vielä yhteenveto siitä, milloin ja miten taitopohjaista CV:tä kannattaa käyttää. Lukiessasi listaa voit miettiä, olisiko tällaisesta ansioluettelosta hyötyä omassa työnhaussasi.
Tee osaamispohjaisen CV:n kanssa näin
- Harkitse osaamispohjaista CV:tä, jos sinulla on vain vähän tai hyvin paljon sanottavaa työkokemuksestasi, ja kun taustassasi on aukkoja tai se on muuten epätavanomainen.
- Panosta laajaan taito-osioon, jossa kuvailet tärkeimpiä kykyjäsi väliotsikoiden avulla.
- Käytä aktiivisia verbejä ja kerro saavutuksistasi lukuina.
Älä tee osaamispohjaisen CV:n kanssa näin
- Älä lähetä CV:tä, ennen kuin räätälöit sen haetun työn mukaan ja avainsanoja hyödyntäen.
- Älä keskity kokemukseesi ja koulutukseesi yhtä paljon kuin perinteisessä ansioluettelossa, vaan kuvaa niitä tiiviisti.
- Älä jätä kertomatta konkreettisia esimerkkejä siitä, miten olet hyödyntänyt taitojasi.
Nyt toivon mukaan tiedät, mikä on osaamispohjainen CV, milloin sitä kannattaa käyttää ja miten sellaisen voi tehdä. Jos kaipaat sopivaa hakemuskirjettä ansioluettelosi pariksi, kokeile helppokäyttöisiä työhakemusmallejamme.